Vem har kontroller över din energi?

En person i min närhet har mått väldigt dåligt de senaste veckorna och trott att hen var på väg att ”bränna ut sig”. Att vara i närheten av en person som är i den fasen är lite som att se en bilkrock i slow motion, bara det att det här har pågått i cirka ett år, så alltså en extremt långsam krasch.

Enligt Traditionell Kinesisk Medicin är njurarnas en slags extragenerator för när övriga energisystemet gått i kras, då jobbar njurarna övertid för att vi överhuvudtaget ska kunna fortsätta fungera. Det här gäller situationer när vi är stressade, har tagit på oss för mycket att göra eller fortsätter att pusha oss själva även då vi är slutkörda.  Och visst, det kanske går en stund, men även en extragenerator tar ju slut någon gång: vi ”bränns ut”= energiflödet pajar, vi bränner ljuset i båda ändar, batterierna är så slut att de måste laddas länge…

När jag har diskuterat energi management med personen har hen uttryck förundran över hur mycket jag vet, men det är ju det yoga är: energy management! För det första att vi lär oss lyssna in kroppen och jobba med den inte emot genom våra asanas. För det andra att vi inte använder mer energi för att utföra en asana än den kan ge oss. För det tredje att vi lär oss släppa och leva i nuet: asana för asana- när vi gjort en så släpper vi den och går vidare till nästa ställning.

Ta med det här från yogamattan ut i livet. Svårt, va? Vi tar en sak i taget:

Ditt privatliv med vänner:       Vilka vänner lyssnar på dig och stärker dig? Vilka vänner kräver mer energi än vad dom ger tillbaka? Har du några personer i ditt liv som håller dig tillbaka och inte låter dig utvecklas, personer som du hela tiden måste försvara dina val inför? Hur mycket vi än tycker om en person, dom kanske inte är rätt person i ditt liv just nu. Gör plats för personer som är!

Samma sak med hobbies och åtaganden som du har: hur många slutkörda personer möter jag inte varje dag som suckar och säger ”Jo, men om inte jag gör något blir det inget”. Ok…fast om du gör ett uppdrag så behöver ju inte föreningen/gruppen leta efter någon annan som gör den här uppdraget? Vem är förloraren här och vem är i kontroll över din energi?

Energy management: balansera! Lika mycket in som ut. Kanske inte helt jämt hela tiden,

men strävan mot en balans måste finnas där.

Sen till det lite svårare: arbetslivet. Att ”bränna ut sig” verkar vara vanligt i Sverige är inte så konstigt: i Sverige har man fastnat i en struktur där alla ska vara med och bestämma så mycket och alla tar så mycket ansvar. Hade jag mycket att göra i UK sade jag till min manager: ”Det här har jag att göra, men jag kommer inte hinna med allt. Vad ska jag prioritera?” Det var upp till hen att fördela uppgifter, resurs eller bara vara medveten om att allt inte hanns med (jag är medveten om att det ibland inte sitter rätt person på rätt plats och att det kanske är just du som borde byta jobb eller uppgifter, men det är en helt annan blog om Egot). Det kanske inte är DITT fel om du har för mycket att göra, men det ÄR ditt fel om du inte säger ifrån och personligen har jag inget till övers för gnällspikar som sitter med en tjock offerkofta på sig. Vem är förloraren här och vem är i kontroll över din energi?

I somras arrangerade jag och min make två stora tävlingar inom loppet av en vecka. Följande måndag var jag så låg och ”slut” att jag bara mäktade med att ligga på en soffa och stirra i en tidning. Jag kunde inte ta några beslut om någonting och jag sade till min omgivning att jag var tvungen att ha det så här ett par dagar. Och visst, redan på tisdag kvällen började jag känna mig starkare, men utan att tillåta mig en tids vila och återhämtning vet jag inte vad som hade hänt. Energy management: ge och ta. Lyssna in, säg Stopp, låt gå, gå vidare..

Någon sade till mig att det är oftast de som har mycket roligt i sitt liv som har lättast att bränna ut sig: det är svårt att säga Nej till roliga saker. Jag håller med och har själv balanserat på gränslandet mellan ”tillräckligt” och ”för mycket” många gånger!

Och så till det som kanske är svårast: Dig själv.  Vem är du just nu? Har du släppt taget om vem du var? Det tar energi att leva i det förflutna och definiera sig själv hur man brukade vara, bära med sig gräl eller osämja, man fastnar i utvecklingen som person. Lyssna in vad du vill ha idag: vill du vila, vill du byta jobb, vill du göra yin yoga eller svettig hatha? Behöver du något som lyfter dig eller lugnar? Meditation eller pranayama varje dag hjälper oss att känna efter, men det kräver lite i början. Kanske bara några minuter när man sitter ner, blundar och känner efter räcker, men tid för reflektion varje dag är viktigt. Att vara egoistisk betyder inte att man inte bryr sig om andra, men man kan inte sätta andra först. Vem är i kontroll av din energi? Du. Vem blir vinnaren? Du.

 

images

Ett svar till “Vem har kontroller över din energi?”

  1. Så bra(!) skrivet! Håller helt och fullt med dig.
    Känner en vän som för väldigt länge sedan var en energigivare men udag suger energi. Väljer när jag träffar hen. Måste ha extraenergi vid de tillfällena annars får man ”soppatorsk”.

    Stor kram till dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s